Ανακοίνωση απεργιακής επιτροπής για τη συνέχιση του αγώνα, 25/09/2013

Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο

Δεν έχουμε ελπίδα

Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει

Θα χαθούμε.

(Μπέρτολτ Μπρεχτ, Πέντε Δυσκολίες για να Γράψει Κανείς την Αλήθεια, Πολιτικά Κείμενα)

Χθες το μεσημέρι, Τρίτη 24/09/2013, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλου, βάσει της οποίας 498 από εμάς οδηγούνται σε διαθεσιμότητα –τον προθάλαμο της ανεργίας– μαζί με 851 ακόμα συναδέλφους μας από 8 Πανεπιστήμια.

Μια μόνο ματιά στα στοιχεία που παραθέτει αυτό το άθλιο φιρμάνι δείχνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης εξάλειψη ή η συντριπτική συρρίκνωση ολόκληρων κλάδων εργαζομένων ώστε στη συνέχεια ολόκληρα κομμάτια των διοικητικών λειτουργιών των Πανεπιστημίων (ξεκινώντας από τη φύλαξη, τις βιβλιοθήκες, τη γραμματειακή και την τεχνική υποστήριξη) να περάσουν σε εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων και εργολάβους κάθε είδους με πρότυπο αυτό που έχει ήδη συμβεί στις υπηρεσίες καθαριότητας. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι είτε η ανεργία είτε η μισθωτή σκλαβιά με άθλιους μισθούς, επαχθέστατες εργασιακές συνθήκες, σκληρή πειθαρχία, ακραία εντατικοποίηση της εργασίας, απώλεια όλων των συνδικαλιστικών και, ευρύτερα, των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση παίζει για μια ακόμη φορά το παιχνίδι του διαίρει και βασίλευε: επιλέγει συμβολικά τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια, καταργεί θέσεις από συγκεκριμένους κλάδους, στοχοποιεί αναλογικά περισσότερο τους εργαζόμενους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ποντάρει στην καλλιέργεια του κανιβαλισμού της μοριοδότησης.

Συνάδελφοι, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει τίποτα πιο καταστροφικό από το να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου. Μπορεί τώρα να μπαίνουν συγκεκριμένοι κλάδοι στο στόχαστρο, επ’ ουδενί όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι υπόλοιποι “εξαιρούνται”. Το Δεκέμβριο έρχεται η δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης των δομών που αφορά 12.500 εργαζόμενους επιπλέον, ενώ το τριμελές υπηρεσιακό συμβούλιο που πρόκειται να συγκροτηθεί για τις διαθεσιμότητες θα έχει ΤΕΤΡΑΕΤΗ θητεία. Αν τώρα –όπως φαίνεται– θίγονται περισσότερο οι γραμματείες, οι βιβλιοθήκες, η τεχνική υπηρεσία και η φύλαξη στη συνέχεια θα ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες.

Αντί να υποκύψουμε στις σειρήνες του ατομικισμού και του κανιβαλισμού θα πρέπει συλλογικά να οργανώσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο το μπλοκάρισμα των απολύσεων και της συνολικότερης πολιτικής της κυβέρνησης η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. δεν πέφτουμε στην παγίδα της ενημέρωσης των ατομικών υπηρεσιακών μας φακέλων,
  2. δεν επιτρέπουμε για κανένα λόγο την αποστολή στοιχείων από τη Διεύθυνση Διοικητικού στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
  3. μπλοκάρουμε συλλογικά και συστηματικά τις συνεδριάσεις του τριμελούς υπηρεσιακού συμβουλίου αν και όταν αυτό συγκροτηθεί.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε την απεργία διαρκείας

που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάνω από 2 εβδομάδες.

Υλοποιούμε την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης

για καθολικό κλείσιμο όλων των κτηρίων.

Συμμετέχουμε ενεργά και αποφασιστικά στην περιφρούρηση

και όλες τις δράσεις της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Μπλοκάρουμε συλλογικά την αποστολή των στοιχείων της μοριοδότησης.

Δεν θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει

η απάνθρωπη λογική του μότο “ο θάνατός σου, η ζωή μου”.

Οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για να μη φύγει κανείς.

//

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s