Δελτίο τύπου: «Απέναντι στον κανιβαλισμό»

Δελτίο Τύπου

 

Η Απεργιακή Επιτροπή των εργαζομένων του ΕΚΠΑ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια καλλιέργειας διαχωρισμών στο εσωτερικό των εργαζόμενων που αναπαράγει τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», την οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλλει την πολιτική απαξίωσης της εργασίας και της ζωής μας.

Στα πλαίσια της πολιτικής της διαθεσιμότητας, όπως αυτή εφαρμόζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η στρατηγική της διαίρεσης των εργαζομένων ξεκινάει από το επίπεδο των ιδρυμάτων, προχωράει στο επίπεδο των κλάδων και φτάνει μέχρι τον κάθε εργαζόμενο ατομικά μέσω της διαδικασίας της μοριοδότησης. Ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή το να στρέφεται ο ένας κλάδος ενάντια στον άλλον, το ένα ίδρυμα ενάντια στο άλλο ή ο ένας εργαζόμενος ενάντια στον άλλον αποτελεί βασικό όπλο στα χέρια των κρατούντων για τη διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων και τη συντριβή κάθε κλάδου και κάθε κατηγορίας ξεχωριστά και διαδοχικά.

Η καλλιέργεια αυτής της στρατηγικής βρίσκει εύφορο έδαφος στη συντεχνιακή λογική, την τακτική της επιμέρους διαπραγμάτευσης και την απατηλή ρητορική περί «εξαίρεσης» που κυριαρχεί εντός του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Βρίσκει, επίσης, εύφορο έδαφος στην άκριτη αποδοχή των κάθε λογής ποσοτικών κριτηρίων που ισοπεδώνουν τις ανάγκες μας εντός μιας διαδικασίας αξιολόγησης, της οποίας μόνος στόχος είναι το να οδηγηθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα και μετά από 8 μήνες στην ανεργία.

Η πολιτική συρρίκνωσης και αποδόμησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησής της είναι μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε με τους νόμους Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, τις εφεδρείες και την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας, προχώρησε με το Σχέδιο Αθηνά, πήγε ακόμα παραπέρα με την πρόσφατη Κ.Υ.Α., η οποία οδηγεί 1.349 συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα και θα συνεχιστεί με τη διαδικασία «αξιολόγησης των δομών» και τη δεύτερη φάση του Σχεδίου Αθηνά μέσα στους επόμενους μήνες. Αν δεν καταφέρουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλα τα Πανεπιστήμια –αλλά και ευρύτερα από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα– να ανατρέψουμε την πολιτική της απαξίωσης, ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ενώ τμήματα, υπηρεσίες και ολόκληρα ιδρύματα πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση ξεκίνησε με τα πιο μεγάλα και ιστορικά ιδρύματα θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, από τη μια μεριά να στείλει ένα μήνυμα εμπέδωσης της πολιτικής της και από την άλλη μεριά να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων μέσα από τη δημιουργία κλίματος ανταγωνισμού και κανιβαλισμού. Αν δεν αγωνιστούμε όλοι μαζί, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα και κανείς μας δεν θα εξαιρεθεί.

Θεωρούμε οποιοδήποτε κείμενο και κάθε ενέργεια που προσπαθεί να στρέψει συναδέλφους ενάντια σε συναδέλφους εντελώς άστοχα, αναντίστοιχα με τις συνθήκες και εν τέλει απαράδεκτα, καθώς παίζουν το παιχνίδι του «διαίρει και βασίλευε» και βλάπτουν τον αγώνα μας.

Σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα διαρκείας που δίνουμε, οι συνάδελφοι του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Πειραιά αποτελούν τους φυσικούς και ταξικούς μας συμμάχους. Απέναντι στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούμε να απαντήσουμε μόνο όλοι μαζί.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλα τα Ιδρύματα να ξεπεράσουν με τη σειρά τους τον εφησυχασμό της υποτιθέμενης εξαίρεσης τους, να συνειδητοποιήσουν ότι ο αγώνας είναι κρίσιμος και κοινός και να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που καλεί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο.

Η συλλογική μας δύναμη βρίσκεται στην ενότητά μας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s