Συμπαράσταση από το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων της Σ.Θ.Ε.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σε ορισμένα τμήματα της ΣΘΕ παρατηρούνται προσπάθειες να αρχίσουν μαθήματα ή/και να διεξαχθούν διοικητικές διαδικασίες, όπως συνελεύσεις, εκλογές, κ.λπ. Οι προσπάθειες αυτές αποδίδονται στην πίεση να μη χαθεί το εξάμηνο, γεγονός κάθε άλλο από αμελητέο.
Ας αναρωτηθούμε όμως σε ποιο πανεπιστήμιο θα διεξαχθεί αυτό το εξάμηνο, και κυρίως τα επόμενα εξάμηνα, αν επικρατήσει η πολιτική της συρρίκνωσης, απαξίωσης και υποβάθμισης που ακολουθεί η Κυβέρνηση, που τα μέτρα διαθεσιμότητας αποτελούν μέρος της. Και ποια είναι η δική μας ευθύνη ως πανεπιστημιακών δασκάλων, μελών ΔΕΠ ενός αυτοδιοίκητου πανεπιστημίου, απέναντι στην πολιτική αυτή;
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλογιστούν τις συνέπειες για το ΕΚΠΑ αν περάσει το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Η διάλυση που θα επικρατήσει σε εργαστήρια, κλινικές, βιβλιοθήκες, γραμματειακή υποστήριξη ΔΕΠ, ΕΛΚΕ, λειτουργία υπηρεσιών προς φοιτητές, φύλαξη κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου θα οδηγήσει σε ένα άλλο πανεπιστήμιο, σκιά του παλιού του εαυτού.
Το μέτρο έρχεται σε συνέχεια των πολιτικών διάλυσης του δημόσιου πανεπιστήμιου: δραματικών περικοπών στην κρατική επιχορήγηση, αλλεπάλληλων δραστικών μειώσεων των μισθών και των συντάξεών μας, μη διορισμού εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, μη προκήρυξης των θέσεων που ανοίγουν. Ο πληθυσμός του ΔΕΠ γερνά συνεχώς, δουλεύει περισσότερες ώρες σε μεγαλύτερα τμήματα, κάνει έρευνα κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, συνήθως χωρίς χρηματοδότηση και πλέον χωρίς πρόσβαση σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει μπροστά του άμεσα τα επόμενα μέτρα διαθεσιμότητας που θα αφορούν τον κλάδο μας.
Οι φοιτητές, που τώρα πιέζονται λόγω του εξαμήνου, αντιμετωπίζουν περικοπές των προσφερομένων μαθημάτων, μεγαλύτερους αριθμούς φοιτητών ανά μάθημα, πολύ χειρότερες συνθήκες στα εργαστήρια, που ορισμένα οδηγούνται στην κατάργηση, δραστικές περικοπές σε φοιτητική μέριμνα, χειροτέρευση της παρεχόμενης εκπαίδευσης παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ΔΕΠ.
Επομένως, η κυβερνητική πολιτική απέναντι στα ΑΕΙ και στο ΕΚΠΑ δεν οδηγεί απλά στην απώλεια του εξαμήνου, αλλά στην απώλεια του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου.
Τα μέτρα διαθεσιμότητας αποτελούν την αποθέωση της αυθαιρεσίας. Υποτίθεται ότι ο αριθμός των προς διαθεσιμότητα-απόλυση υπαλλήλων προέκυψε με χρήση αντικειμενικών δεικτών, αλλά εφαρμόζοντας τους δείκτες αυτούς σε 14 πανεπιστήμια, ομόλογα του ΕΚΠΑ, σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία, προέκυψε ότι το προσωπικό τους όφειλε να μειωθεί κατά 67%. Από τα νούμερα αυτά προκύπτει καθαρά η πλήρης ανυποληψία των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Και μόνο από την άποψη του ορθολογισμού, που αποτελεί την ουσία της δραστηριότητάς μας, οφείλουμε—πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας—να αντισταθούμε στην επιχείρηση «διαθεσιμότητα» του υπουργείου παιδείας.
Απέναντι στα μέτρα διαθεσιμότητας των διοικητικών έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας, όχι μόνο από διάθεση συμπαράστασης, αλλά κυρίως για να αποτρέψει την προϊούσα διάλυση. Δόθηκαν  ηρωικοί αγώνες επί δύο μήνες. Κανείς δεν περίμενε ότι η αντίσταση στα μέτρα θα κρατούσε τόσο πολύ. Η κοινωνία έχει αρχίσει και ασχολείται με το πρόβλημα, παρ’ όλη την προσπάθεια των ΜΜΕ να κρατήσουν τις κινητοποιήσεις μακριά από την επικαιρότητα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων της ΣΘΕ ξεκίνησε απεργία πριν επτά εβδομάδες ζητώντας την ανάκληση των μέτρων διαθεσιμότητας και την αξιολόγηση των αναγκών του ΕΚΠΑ σε προσωπικό σύμφωνα με διεθνώς καθιερωμένους δείκτες για ΑΕΙ. Στην τελευταία συνέλευσή του αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεών του με αποχή από το διδακτικό και διοικητικό έργο των μελών ΔΕΠ. Όλες αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται στις πιο μαζικές συνελεύσεις του τελευταίου χρόνου, όπου αναπτύσσεται ουσιαστικός διάλογος από τους συναδέλφους που ανεβαίνουν στην πανεπιστημιόπολη ειδικά γι’ αυτό το λόγο.
Επομένως, το ΔΣ του Συλλόγου θεωρεί απολύτως λανθασμένες τις ενέργειες που γίνονται για να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης για αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα και ζητά από ΟΛΟΥΣ να σέβονται τις δημοκρατικές και διαφανείς αποφάσεις που παίρνει ο Σύλλογος. Τονίζουμε ακόμη ότι κάθε απόπειρα να στραφούν συνάδελφοι ή φοιτητές κατά των απεργών διοικητικών θα είναι καταστροφική. Υπερασπιζόμενοι τους διοικητικούς απέναντι στη διαθεσιμότητα υπερασπιζόμαστε και τους εαυτούς μας απέναντι στα επόμενα μέτρα διαθεσιμότητας που θα μας αφορούν. Και αν τα σημερινά μέτρα περάσουν, τότε στα επόμενα δε θα έχει μείνει κανείς για να μας υπερασπιστεί.

• Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής συρρίκνωσης, απαξίωσης και υποβάθμισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
• Εμμένουμε στην απόφασή μας για αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα του ΔΕΠ.
• Συμπαραστεκόμαστε στον ηρωικό αγώνα των διοικητικών, όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη.
• Επιμένουμε στην ανάκληση της ΚΥΑ και στην αποτίμηση των πραγματικών αναγκών των πανεπιστημίων σε προσωπικό με βάση διεθνώς αποδεκτούς δείκτες.
• Ζητάμε σεβασμό από όλους των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεών μας.
• Συμμετέχουμε μαζικά στη ΓΣ της Δευτέρας 4 /11.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΣΘΕ
2/11/2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s