Ψήφισμα αλληλεγγύης από την Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ: ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται σήμερα ένα συντριπτικό χτύπημα, καθώς η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τυφλά τους σχεδιασμούς, της τρόικας, βρήκε την ευκαιρία να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τη δραστική μείωση των τακτικών προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 60% και την κλοπή των αποθεματικών που συγκέντρωναν επί δεκαετίες, την απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80, την επί σειρά ετών καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, τη συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας, τη μισθολογική εξαθλίωση του διδακτικού και του υποστηρικτικού προσωπικού, τη συγχώνευση/κατάργηση Σχολών και Τμημάτων μέσω της εφαρμογής ενός ανεκδιήγητου σχεδίου «εξορθολογισμού» του χάρτη των ΑΕΙ (βλ. ΑΘΗΝΑ), η Κυβέρνηση αποφάσισε τον να χτυπήσει την «καρδιά» των ελληνικών ΑΕΙ – το έμψυχο δυναμικό τους – αποδεκατίζοντας το υποστηρικτικό προσωπικό μέσω του μέτρου της «διαθεσιμότητας».

Περίπου 1350 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 900 σχεδόν από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, καταδικάζονται σε ανασφάλεια και απόγνωση αφού πάνω από τους μισούς θα απολυθούν. Μαζί με αυτούς καταδικάζονται σε παρακμή οκτώ κορυφαία Πανεπιστήμια της χώρας. Δεν πρόκειται για «άστοχη ενέργεια» αλλά για συνειδητή επιλογή. Σήμερα, ξεδιπλώνεται ολόκληρο το σχέδιο. Οι δήθεν «μεταρρυθμίσεις» του παρελθόντος δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επιμέρους κινήσεις πριν την οριστική διάλυση των Δημοσίων ΑΕΙ. Η οικονομική ασφυξία και το λειτουργικό αδιέξοδο λόγω των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων προσωπικού, στο οποίο οδηγούνται τα ήδη υποστελεχωμένα Ιδρύματα, έχουν ως απώτερο στόχο την «αυτοχρηματοδότηση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, δηλαδή την εισαγωγή διδάκτρων στις πλάτες της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικογένειας.

Τα Ιδρύματα και το έμψυχο δυναμικό τους δεν αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» ενός «τυφλού» χτυπήματος. Αποτελούν στοχευμένα θύματα μιας πολιτικής που θέλει να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, όπως και την δημόσια τεχνική εκπαίδευση (βλ απολύσεις και διάλυση των πιο σύγχρονων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ). Που επιδιώκει όχι την παραγωγή γνώσης και επιστήμης στην χώρα μας, αλλά μόνο την «παραγωγή» ενός φτηνού, μισοκαταρτισμένου ευέλικτου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού. Που επιδιώκει την υποβάθμιση και την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης συνολικά, σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τα Πανεπιστήμια που πλήττονται περισσότερο βρίσκονται ήδη στην 6η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και διδασκόντων, με την έμπρακτη συμπαράσταση των φοιτητών. Το πρωτόγνωρο, ως προς τη μαζικότητα και διάρκειά του, κίνημα εξαναγκάζει την Κυβέρνηση σε κινήσεις πανικού. Προκειμένου να καταστείλει το συλλογικό αγώνα, καθώς απέτυχε να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού, επιστρατεύει κάθε είδους μεθοδεύσεις: βάζει τους εργαζόμενους να «αυτοπαγραφούν» με την απειλή ότι όποιος δεν το κάνει βγαίνει αυτοδίκαια σε αργία! Ανοίγει έτσι επικίνδυνους δρόμους, συντρίβει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για να εξατομικεύσει την αντιπαράθεση με κάθε άνθρωπο που αντιστέκεται, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, «πλανάται πλάνην οικτρά». Οι αυταρχικές και απαράδεκτες ενέργειες θα φέρουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: τη συνέχιση του αγώνα που δίνει σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα και την ενίσχυσή του από ολόκληρη την κοινωνία μέχρι την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας, μέχρι την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στο σύνολό της!

  • Στεκόμαστε δίπλα στα αγωνιζόμενα τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

  • Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα τους. Δεν είναι αγώνας συντεχνιακός, είναι αγώνας χρέους για την προάσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου προς όφελος της κοινωνίας.

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας – απόλυσης.

  • Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s