Να ανοίξει το Πανεπιστήμιο! Ποιός είναι αυτός που το ζητάει και γιατί;

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διανύουμε την 11η εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων εναντίον του μέτρου των διαθεσιμότητων – απολύσεων.

Αυτό τον αγώνα τον δίνουμε από κοινού με τους φοιτητές που συμμετέχουν ενεργά στις απεργιακές δράσεις και έχουν αποφασίσει καταλήψεις σε μια σειρά από πανεπιστημιακά τμήματα. Επιπλέον το ενιαίο μέτωπο εργαζομένων – φοιτητών έχει καταφέρει να κάνει βήματα προς τη σύνδεση με συλλογικότητες γειτονιάς, εργαζόμενους και σωματεία από άλλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση του κοινού αγώνα εναντίον της επίθεσης του κεφαλαίου στον κόσμο της εργασίας.

Για τους αντιπάλους του αγώνα μας, την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές, το Πανεπιστήμιο αποτελεί απλώς μια καλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα πλήρως καθοδηγούμενα ΜΜΕ, συκοφαντεί οποιονδήποτε εργατικό αγώνα απειλεί την τρέχουσα στρατηγική για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, δηλαδή την πολιτική απαξίωσης της εργασιακής δύναμης και της ζωής ολόκληρου του κόσμου της εργασίας . Στη δική μας περίπτωση το ψευδεπίγραφο επιχείρημά τους είναι ότι ο αγώνας μας στρέφεται εναντίον των φοιτητών, οι οποίοι χάνουν τα μαθήματα και τις εξετάσεις τους, αλλά και εναντίον των οικογενειών τους που τόσο άδικα πληρώνουν ενοίκια, έξοδα μετακίνησης των παιδιών τους κτλ.

Το ξέρουμε ότι είναι άδικο να πληρώνετε, ειδικά όταν έχετε ήδη πληρώσει τόσα πολλά κατά τη διάρκεια σπουδών των παιδιών σας ώστε να περάσουν τη μέγγενη των πανελλήνιων εξετάσεων.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους γονείς και τους ίδιους τους φοιτητές ότι:

  • Δε φταίει η απεργία μας για το ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν όλα αυτά τα έξοδα.
  • Δε φταίει η απεργία μας που το κράτος δεν φροντίζει ώστε ο κάθε φοιτητής να έχει πλήρη στέγαση, σίτιση, συγγράμματα και όλες εκείνες τις υπηρεσίες που θα έπρεπε το κράτος να του παρέχει.

Σκοπός της απεργίας μας είναι να μην περάσουν οι απολύσεις μας ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνετε ακόμα περισσότερα. Γιατί η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων από τα πανεπιστήμια και από το δημόσιο τομέα είναι κομμάτι της κάθετης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι απολύσεις συνδέονται με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης περισσότερο από 50% και την είσοδο εργολαβικών εταιρειών κάθε είδους που θα κληθούν να αναλάβουν τις διοικητικές λειτουργίες. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα πανεπιστήμια ωθούνται στη λογική της «αυτοχρηματοδότησης», γεγονός που πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην εισαγωγή διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την πλήρη κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας, την επιβολή άμισθης εργασίας στους φοιτητές που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά, και ούτω καθεξής.

Σίγουρα όλοι οι γονείς γνωρίζουν τι σημαίνει να βρίσκεσαι υπό την απειλή της απόλυσης και να βλέπεις τις εργασιακές σχέσεις γύρω σου να καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Σίγουρα θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν στραφεί εναντίον μας είναι και φοιτητικές παρατάξεις που εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ). Για να θολώσουν τα νερά και να αποκρύψουν τη συστράτευσή τους με το κυβερνητικό στρατόπεδο κρύβονται πίσω από δήθεν ανεξάρτητες πρωτοβουλίες (π.χ. το «κίνημα» φοιτητών για ανοιχτές σχολές) που υποτίθεται δεν έχουν  σχέση με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα που την υποστηρίζουν. Με υπόγειο τρόπο προωθούν το σχέδιο αποδόμησης του Πανεπιστημίου ώστε να περάσει στα χεριά των επιχειρηματιών, να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κόστους και κέρδους, ώστε όλο και λιγότεροι να έχουν πρόσβαση στην τριτόβαθμια εκπαίδευση.

Δήθεν νοιάζονται για τα μαθήματα που χάνονται και με προκλητικές ανακοινώσεις και εκδηλώσεις απαιτούν να ανοίξουν οι σχολές . Εκμεταλλεύονται την άγνοια και την αγωνία των πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους. Διαδίδουν ότι εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε την απεργία μας και ταυτόχρονα να διεξάγονται τα μαθήματα και οι εξετάσεις.

Σκόπιμα όμως ξεχνούν να ενημερώσουν πόσο συνδεδεμένο είναι το ακαδημαϊκό έργο με το έργο των διοικητικών. Δεν αναφέρουν την πίεση που θα δεχτούν συνάδελφοι άλλων εργασιακών κλάδων που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο για να αναλάβουν να διεκπεραιώσουν την δική μας εργασία και φυσικά την αύξηση της εκμετάλλευσης των επισφαλώς εργαζόμενων ή ακόμη των άμισθων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών οι οποίοι θα κληθούν να μας αντικαταστήσουν.

Εμείς δεν απεργούμε ώστε κάποιος άλλος να φορτωθεί την εργασία μας και να προωθήσουμε τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο. Δεν απεργούμε για να έρθουν οι εργολαβίες μια ώρα αρχύτερα. Ας τοποθετηθούν λοιπόν ξεκάθαρα όσο αφορά το πως θα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο χωρίς εμάς. Εμείς το δείχνουμε με την απεργία μας: Όταν δεν είμαστε στα γραφεία μας, στα εργαστήρια, στη φύλαξη, το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Καθώς ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει καταφέρει να σπάσει την απεργία μας παρά τη χρήση μιας σειράς νόμιμων και παράνομων εκβιαστικών πρακτικών (δικαστικές προσφυγές εναντίον της απεργίας, εισαγωγή ιδιώνυμων παραπτωμάτων στον πειθαρχικό κώδικα, κλπ) καταφεύγει τώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνα παιχνίδια. Καλεί ο ίδιος τους «αγανακτισμένους φοιτητές» να «ανοίξουν τα πανεπιστήμια» ακολουθώντας το παράδειγμα του αλήστου μνήμης Υπ. Παιδείας Κοντογιαννόπουλου. Τότε ομάδες παρακρατικών τραμπούκων στελεχών της ΟΝΝΕΔ εισέβαλαν στις μαθητικές καταλήψεις για να σπάσουν το κίνημα ενάντια στην αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ήθελε να επιβάλλει ο Κοντογιαννόπουλος με αποτέλεσμα τη δολοφονία του αγωνιστή εκπαιδευτικού Ν. Τεμπονέρα από τον δημοτικό σύμβουλο της Ν.Δ. και πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, Ιωάννη Καλαμπόκα. Σήμερα, 22/11/2013, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλεί στην προβοκατόρικη συγκέντρωση των «ανεξάρτητων» ενεργούμενών της στα Προπύλαια, ζωτικό χώρο του απεργιακού μας αγώνα. Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση: τέτοιες πρακτικές δεν μας φοβίζουν· μας εξοργίζουν. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s