Συμπαράσταση από το Σχέδιο Β’

 

Η απεργία των διοικητικών των Πανεπιστημίων. Αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της Δημόσιας Εκπαίδευσης

  • «Το Πανεπιστήμιο πρέπει να υπερασπίσει το έργο του ως  μια δυναμική δημόσια δημοκρατική σφαίρα, επειδή είναι από τους χώρους που επιτρέπει στους νέους να μάθουν τη δύναμη της αμφισβήτησης της εξουσίας… να εντοπίσουν τις αντιδημοκρατικές τάσεις που ωθούν τον κόσμο προς τις αυξανόμενες μορφές εκμετάλλευσης και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει επικίνδυνα όχι μόνο επειδή είναι  από τα ελάχιστα μέρη όπου η διαφωνία εκφράζεται, η εξουσία αμφισβητείται και τα δημοκρατικά ιδανικά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αλλά και επειδή απειλούν την πρωτοκαθεδρία του φονταμενταλισμού της αγοράς.» (Ο ΗentryGiroux,καθηγητής της εκπαίδευσης στην Αμερική και Καναδά, σε συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία (18.2.2007) .

  • Οι   διοικητικοί υπάλληλοι  των Πανεπιστημίων απεργούν για 11η εβδομάδα. Γιατί αρνήθηκαν να αυτοχειριασθούν, δηλ. να  «αυτοξιολογηθούν» και να οδηγηθούν σε απόλυση, σαν πρόβατα επί σφαγή, όπως απαιτεί ο  πανεπιστημιακός υπουργός παιδείας.

  • Οι απολύσεις των  διοικητικών υπαλλήλων  δε γίνονται , γιατί είναι πλεονάζοντες, όπως τα «αντικειμενικά»   ΜΜΕ  μας βομβαρδίζουν καθημερινά, αλλά γιατί το υπουργείο παιδείας  αποσκοπεί στη διάλυση των δημόσιων πανεπιστημίων και την ενίσχυση των   αντίστοιχων ιδιωτικών.  Η πολιτική της διάλυσης των δημόσιων πανεπιστημίων είναι εμφανέστατη. Οι απολύσεις  των διοικητικών κυμαίνονται από 20% έως 100%. Οι γραμματείες πολλών τμημάτων αποδεκατίζονται και δε  θα μπορέσουν ούτε εγγραφές πρωτοετών να γίνουν. Και ας κόπτεται ο υπουργός  με μέγιστη υποκρισία για τις εγγραφές των πρωτοετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στο Φυσικό, Χημικό,  στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φαρμακευτική σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου δεν απομένει ούτε ένας υπάλληλος για τη λειτουργία  των σχολών. Σε  άλλες σχολές αφήνει ο Υπουργός  2- 5 διοικητικούς για να ….λειτουργήσουν. Το Χημικό τμήμα ανακοίνωσε ότι δεν απομένει ούτε ένας διοικητικός για τη λειτουργία των εργαστηρίων. Στο ΕΜΠ απολύεται το 45% του  υποστηρικτικού προσωπικού και το 70% των διοικητικών με αποτέλεσμα να μην μπορεί το ίδρυμα να ανταποκριθεί στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στη λειτουργία των γραμματειών των σχολών, στο τμήμα Φοιτητικής μέριμνας μένουν μόνο 3(!) διοικητικοί για την εξυπηρέτηση χιλιάδων φοιτητών, ενώ από το τμήμα προστασίας των εγκαταστάσεων απολύονται 29 από τους 31 εργαζόμενους.

  • Πίσω από τις απολύσεις ή «αναδιαρθρώσεις», κατά την προσφιλή έκφραση του Υπουργού παιδείας, βρίσκονται οι ιδιωτικές εταιρείες , στις οποίες το  υπουργείο παιδείας «σαν έτοιμο από καιρό»  ετοιμάζεται να εκχωρήσει τις εγγραφές των φοιτητών, τη λειτουργία των εργαστηρίων και  της Γραμματείας κάθε σχολής,  τις βιβλιοθήκες, τη φύλαξη των κτιρίων κλπ. Εταιρείες με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους με 425€, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Η σκλαβιά επανέρχεται εκσυγχρονισμένη. Θέμα χρόνου είναι και η επιβολή διδάκτρων.

  • «Αναδιάρθρωση» έκανε ο Υπουργός παιδείας έκανε στην Τεχνική Εκπαίδευση  στη Δ.Ε.  Μετά  τη διαθεσιμότητα  1990 εκπαιδευτικών  και την αναγκαστική έξοδο, κοινώς πέταμα στο δρόμο,  20.000 μαθητών από την τεχνική εκπαίδευση,  ο Υπουργός παιδείας παρέστη στα εγκαίνια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που υπόσχονταν να καλύψουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ,  που βρέθηκαν στο δρόμο  με δική του απόφαση. Γι’ αυτό κόπτεται για τη «νομιμότητα» που παραβαίνουν οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, για να επιβάλει τη νομιμότητα της αισχροκέρδειας της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

  • Από κοντά στην υπεράσπιση την νομιμότητας του Υπουργού και το ΣΤΕ που έκρινε ότι διαθεσιμότητες των διοικητικών είναι σύμφωνες με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

  • Είναι ηρωική η αντίσταση που προβάλλουν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια στην πολιτική του «Διαίρει και βασίλευε» της κυβέρνησης. Δεν έχουν να  αντιμετωπίσουν μόνο τα φερέφωνα –δημοσιογράφους που επιτίθενται σε κάθε κλάδο εργαζομένων που τολμούν να αμφισβητήσουν την πολιτική της τρόικας, και στρέφουν ή προσπαθούν να στρέψουν τον ένα κλάδο εργαζομένων εναντίον του άλλου, αλλά και την  επί 3 χρόνια μη αντίσταση στις μνημονιακές κυβερνήσεις της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ. Δυστυχώς με 24ωρες απεργίες –λιτανείες  οι διοικήσεις της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ  άφησαν όλους τους κλάδους εργαζομένων να οδηγηθούν σε ήττα  και με την τακτική τους ή είναι άνεργοι ή εργάζονται κάτω από το «εργατικό δίκαιο» του 19ου αιώνα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς 8ωρο, χωρίς ασφάλιση και με συντάξεις πείνας.

  • Οι διοικητικοί πρέπει να κερδίσουν. Έχουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι ανάγκη από τη νίκη τους. Τώρα πρέπει να βρεθούν όλοι στο πλευρό τους για την ανατροπή της πολιτικής της τρόικας. Η αποτυχία του αγώνα τους προδικάζει το επόμενο βήμα  που θα οδηγήσει στην περαιτέρω  συρρίκνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου.  Η απουσία ενός πολιτικού μετώπου που θα έδινε ελπίδα ότι η πολιτική της τρόικας μπορεί να ηττηθεί, και ότι είναι δυνατή η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής σε σύγκρουση με την πολιτική  που έχουν επιβάλει Ε.Ε και ΔΝΤ, χωρίς μνημόνια, χρέος και  ευρώ, είναι αισθητή και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα ή μη  των απεργιακών αγώνων.  

  • Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ συμπαραστέκεται στον αγώνα των διοικητικών των Πανεπιστημίων, υπερασπίζεται τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και καταδικάζει τις μεθοδεύσεις, τις απειλές και τις πειθαρχικές διώξεις  της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Είναι επίσης στο πλευρό των πανεπιστημιακών δασκάλων  που αρνήθηκαν να συναινέσουν στο έγκλημα σε βάρος  της Ανώτατης εκπαίδευσης.                                                              

                                                                               22.ΝΟΕ. 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s